WOZ bezwaar Kaag

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Kaag? Hieronder praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Kaag en Braassem maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Middels deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Kaag 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder bekijk je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Kaag (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal tref je ook handige informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteKaag en Braassem
Postcode2159
Netnummer0252 (+31252)
Gemiddelde WOZ-waarde€326.000
OZB-tarief woningen0,1078%
Gemiddeld betaalde OZB€351
Rioolheffing€277
Afvalstoffenheffing€262
Totale woonlasten€891
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Kaag.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Kaag en Braassem. De WOZ-waarde is vastgesteld op €237.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €237.000 x 0,1078% = €255.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Kaag? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Kaag werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Kaag. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Controle woningwaarde

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat kan voorkomen doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gestandaardiseerde taxatierapport staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€326.0009,4%
2019€298.00013,3%
2018€263.000-0,4%
2017€264.0001,9%
2016€259.0000,4%
2015€258.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Kaag en Braassem.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-kaag-2159

Woningtaxatie in Kaag

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Kaag kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Kaag is ongeveer €185. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateur zoeken
In het onderstaande overzicht verstrekken we taxateurs en makelaars in Kaag die je kunnen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Buitenkaag, Abbenes, Weteringbrug, Leimuiderbrug en Burgerveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s als: onderhoudsniveau, ligging, grootte, oppervlakte, type woning, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Kaag. In deze documenten bekijk je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1078% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Kaag. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €351.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van een speciaal model. Men kijkt naar kenmerken als: ligging van het perceel, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.kaagenbraassem.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met prijzen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Kaag?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en analyseer of deze woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Kaag maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie