WOZ bezwaar Hegelsom

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Hegelsom? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Horst aan de Maas raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Hegelsom 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder tref je duidelijke info over de recente woonlasten in Hegelsom op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast bekijk je ook informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieLimburg
GemeenteHorst aan de Maas
Postcode5963
Netnummer077 (+3177)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,1483%
Gemiddeld betaalde OZB€391
Rioolheffing€217
Afvalstoffenheffing€205
Totale woonlasten€813
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hegelsom.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Horst aan de Maas. De WOZ-waarde ligt op €236.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €236.000 x 0,1483% = €350.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Hegelsom? Je kunt een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Hegelsom uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Hegelsom. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Weeg af of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het opgestelde taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het onderstaande overzicht is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0005,2%
2019€251.0003,7%
2018€242.0003,0%
2017€235.0001,7%
2016€231.0000,0%
2015€231.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Horst aan de Maas.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-hegelsom-5963

Woningtaxatie in Hegelsom

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Hegelsom kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Hegelsom ligt om en nabij de €230. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Hegelsom die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Melderslo, Horst, Reuver, Belfeld en Arcen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen als: bouwjaar, ligging, grootte, type woning, bijgebouwen, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Hegelsom. In deze gemeentelijke beschikking vind je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1483% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hegelsom. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €391.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van beschikbare gegevens. Men kijkt naar zaken als: plek van de woning, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.horstaandemaas.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bouwjaar, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook koopsommen van gelijkwaardige woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hegelsom?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en bekijk of de aangehaalde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Hegelsom kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie