WOZ bezwaar Haringhuizen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een verwachte marktwaarde van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Haringhuizen? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Hollands Kroon raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Haringhuizen 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder vind je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Haringhuizen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteHollands Kroon
Postcode1769
Netnummer0224 (+31224)
Gemiddelde WOZ-waarde€223.000
OZB-tarief woningen0,119%
Gemiddeld betaalde OZB€265
Rioolheffing€195
Afvalstoffenheffing€354
Totale woonlasten€814
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Haringhuizen.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Hollands Kroon. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €242.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €242.000 x 0,119% = €288.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Haringhuizen? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Haringhuizen precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Haringhuizen. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Het document dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Beoordeling marktprijs

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een extra taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je 24/7 inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€223.0003,7%
2019€215.0004,4%
2018€206.0002,0%
2017€202.0001,5%
2016€199.0000,5%
2015€198.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Hollands Kroon.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-haringhuizen-1769

Woningtaxatie in Haringhuizen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Haringhuizen kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Haringhuizen ligt zo rond de €200. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vinden
Hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Haringhuizen die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Barsingerhorn, Kolhorn, Wieringerwaard, Breezand en Anna Paulowna.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen als: oppervlakte, bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau, grootte, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Haringhuizen. Op dit aanslagbiljet lees je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,119% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Haringhuizen. Een gemiddelde woning betaalt €265.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van beschikbare gegevens. Men kijkt naar kenmerken zoals: ligging, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.hollandskroon.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Haringhuizen?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of de vergelijkbare huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Haringhuizen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie