WOZ bezwaar Anevelde

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Anevelde? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de regelgeving.

 • De gemeente Hardenberg beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Anevelde 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het onderstaande overzicht bieden we duidelijke info over de actuele woonlasten in Anevelde (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieOverijssel
GemeenteHardenberg
Postcode7785
Netnummer0524 (+31524)
Gemiddelde WOZ-waarde€227.000
OZB-tarief woningen0,1196%
Gemiddeld betaalde OZB€271
Rioolheffing€250
Afvalstoffenheffing€243
Totale woonlasten€764
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Anevelde.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Hardenberg. De WOZ-waarde ligt op €259.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €259.000 x 0,1196% = €310.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Anevelde? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Anevelde aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Anevelde. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€227.0004,6%
2019€217.0003,8%
2018€209.0000,5%
2017€208.0004,0%
2016€200.0003,6%
2015€193.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Hardenberg.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-anevelde-7785

Woningtaxatie in Anevelde

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Anevelde komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Anevelde bedraagt circa €190. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In het overzicht hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Anevelde die je kunnen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Ane, Gramsbergen, De Krim, Holthone en Loozen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken als: bijgebouwen, oppervlakte, grootte, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Anevelde. In die rapportage vind je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1196% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Anevelde. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €271.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald door middel van kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar kenmerken als: plek van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.hardenberg.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Anevelde?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Anevelde kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie