WOZ bezwaar Bavel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Bavel? Op deze website geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Breda raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Bavel 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel tref je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Bavel (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal is er meer info te vinden over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteBreda
Postcode4854
Netnummer0161 (+31161)
Gemiddelde WOZ-waarde€295.000
OZB-tarief woningen0,0778%
Gemiddeld betaalde OZB€229
Rioolheffing€221
Afvalstoffenheffing€313
Totale woonlasten€764
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Bavel.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Breda. De WOZ-waarde is vastgesteld op €289.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €289.000 x 0,0778% = €225.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Bavel? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Bavel nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Bavel. Waarschijnlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check verkoopprijs

  Weeg af of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€295.0009,3%
2019€270.0008,0%
2018€250.0006,4%
2017€235.0004,4%
2016€225.0000,0%
2015€225.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Breda.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-bavel-4854

Woningtaxatie in Bavel

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Bavel kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Bavel bedraagt circa €225. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de volgende tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Bavel die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Ulvenhout, Teteringen, Wagenberg, Terheijden en Prinsenbeek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken als: ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Bavel. In die rapportage bekijk je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0778% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bavel. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €229.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand op basis van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar aspecten als: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.breda.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Bavel?
Bezwaar maken kan in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en weeg af of deze huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Bavel kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie