WOZ bezwaar Venhorst

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Venhorst? Hier lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Boekel beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Venhorst 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel geven we een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Venhorst (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens tref je ook handige informatie over WOZ-krediet.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteBoekel
Postcode5428
Netnummer0492 (+31492)
Gemiddelde WOZ-waarde€303.000
OZB-tarief woningen0,1434%
Gemiddeld betaalde OZB€434
Rioolheffing€203
Afvalstoffenheffing€210
Totale woonlasten€847
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Venhorst.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Boekel. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €268.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €268.000 x 0,1434% = €384.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Venhorst? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Venhorst nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Venhorst. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€303.0008,6%
2019€279.0006,5%
2018€262.0002,7%
2017€255.0003,7%
2016€246.000-1,2%
2015€249.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Boekel.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-venhorst-5428

Woningtaxatie in Venhorst

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Venhorst kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Venhorst ligt zo rond de €265. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel check je taxateurs en makelaars in Venhorst die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals De Mortel, Elsendorp, Handel, Gemert en Zeeland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderdelen als: onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar, ligging, grootte, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Venhorst. Op dit aanslagbiljet vind je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1434% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Venhorst. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €434.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde komt tot stand d.m.v. kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze thema’s als: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.boekel.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand, type object. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens prijzen van referentieobjecten die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Venhorst?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de referentie huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Venhorst kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie