WOZ bezwaar Aalden

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Aalden? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Coevorden komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Aalden 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het schema hieronder verschaffen we een overview van de verschillende woonlasten in Aalden (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl tref je ook handige informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieDrenthe
GemeenteCoevorden
Postcode7854
Netnummer0591 (+31591)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1797%
Gemiddeld betaalde OZB€378
Rioolheffing€197
Afvalstoffenheffing€288
Totale woonlasten€862
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Aalden.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Coevorden. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €285.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 285.000 x 0,1797% = €512.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Aalden? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Aalden ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gebruikte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Aalden. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande lijst vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0007,1%
2019€197.0002,6%
2018€192.0001,6%
2017€189.0002,2%
2016€185.000-1,1%
2015€187.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Coevorden.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-aalden-7854

Woningtaxatie in Aalden

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Aalden kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Aalden is ongeveer €280. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Aalden die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Wezuperbrug, Wezup, Zweeloo, De Kiel en Schoonoord.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s als: grootte, bouwjaar, oppervlakte, ligging, bijgebouwen, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Aalden. In die rapportage bekijk je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1797% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Aalden. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €378.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld door middel van objectieve criteria. De gemeente verwerkt factoren zoals: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.coevorden.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je tevens verkooptransacties van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Aalden?
Het bezwaar maken moet binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en weeg af of de aangehaalde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Aalden zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie