WOZ bezwaar Spaarndam

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Spaarndam? Op dit portaal geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Haarlem komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Spaarndam 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het schema hieronder check je een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Spaarndam (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit platform vind je ook meer informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteHaarlem
Postcode2063
Netnummer023 (+3123)
Gemiddelde WOZ-waarde€359.000
OZB-tarief woningen0,0848%
Gemiddeld betaalde OZB€304
Rioolheffing€149
Afvalstoffenheffing€392
Totale woonlasten€845
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Spaarndam.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Haarlem. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €282.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €282.000 x 0,0848% = €239.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Spaarndam? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Spaarndam precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Spaarndam. Let op: vaak is een DigiD account vereist. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Controleer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen. Controleer of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via www.wozwaardeloket.nl. Op die website is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€359.00010,1%
2019€326.00013,6%
2018€287.00014,3%
2017€251.00010,1%
2016€228.0002,2%
2015€223.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Haarlem.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-spaarndam-2063

Woningtaxatie in Spaarndam

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Spaarndam kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Spaarndam ligt zo rond de €270. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Spaarndam die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Overveen, Velserbroek, Driehuis, Velsen-Zuid en IJmuiden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren zoals: oppervlakte, type woning, bouwjaar, grootte, ligging, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Spaarndam. In deze aanslag bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). Daarin staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0848% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Spaarndam. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €304.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend door middel van objectieve criteria. Zo wordt er gekeken naar kenmerken zoals: ligging, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je bij de gemeente (www.haarlem.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar, type object. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopprijzen van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Spaarndam?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en analyseer of de aangehaalde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Spaarndam heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie