WOZ bezwaar Lienden

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Lienden? Op dit portaal lees je praktische info over hoe dit werkt.

  • De gemeente Buren raamt ieder jaar de verwachte waarde van elk huis.
  • Middels deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
  • Het is essentieel om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
  • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
  • Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
  • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Lienden 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de volgende tabel tref je een overview van de gemiddelde woonlasten in Lienden (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieGelderland
GemeenteBuren
Postcode4033
Netnummer0344 (+31344)
Gemiddelde WOZ-waarde€323.000
OZB-tarief woningen0,1401%
Gemiddeld betaalde OZB€452
Rioolheffing€230
Afvalstoffenheffing€289
Totale woonlasten€971
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Lienden.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Buren. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €258.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €258.000 x 0,1401% = €361.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Lienden? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Lienden ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

  1. Onderzoek de beschikking

    Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

  2. Taxatieverslag inzien

    Het beknopte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Lienden. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag is de basis van de waardebepaling.

  3. Analyseer verkoopprijs

    Weeg af of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

  4. Bezwaarschrift indienen

    Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

  5. Behandeltermijn en reactie gemeente

    De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€323.0007,3%
2019€301.0006,0%
2018€284.0002,2%
2017€278.0002,2%
2016€272.000-1,8%
2015€277.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Buren.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-lienden-4033

Woningtaxatie in Lienden

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Lienden zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Lienden ligt rond de €270. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Lokale taxateurs vergelijken
Hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Lienden die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Ommeren, Ingen, Eck en Wiel, Rijswijk en Maurik.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderwerpen als: bijgebouwen, type woning, bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Lienden. In deze gemeentelijke beschikking check je de actuele woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1401% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lienden. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €452.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt vastgesteld op basis van een speciaal model. Ze onderzoeken kenmerken als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.buren.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, type object, adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lienden?
Bezwaar maken kan in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lienden zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie